Waarom YGW bewerken copy
WAAROM IK YES! GEEN WERK BEN GESTART
19 juli 2016
Indebuurt bewerkt
IN DE BUURT – OP WEG NAAR WERK…
27 november 2016

GEEN WERK? TIJD VOOR JE PASSIE!

Tekst en foto's: De Tekstenbakker
Het is 8:30. Lotte Kramer staat voor een groep coachees op het Domplein. Soms wordt ze onderbroken door de veegmachines en vrachtwagens die over de kinderkopjes razen. Maar dat is juist de bedoeling. Buiten zijn, je zintuigen de vrije loop laten en ruimte maken voor nieuwe ideeën. Het doel van vandaag: lekker aan jezelf werken.

YES! GEEN WERK
“Toen ik mijn zusje de naam vertelde werd ze pissig”, zegt Lotte. Ze wisselt een doordringende blik af met een heerlijke open lach. Lotte is coach, levensgenieter en helpt haar groep om de voordelen te zien van een leven zonder baan. In 3 maanden stampte ze YES! GEEN WERK uit de grond. Coaching voor werkzoekenden op de leukste plekjes in Utrecht.

“Mijn zus zei: ‘Je kunt toch niet zomaar zonder werk gaan zitten.’ Maar dat is juist niet de bedoeling van YES! GEEN WERK. Het doel is ook een nieuwe baan vinden.” Waarom dan die naam? Omdat het de uitdaging is om werk te zoeken dat niet als ‘werk’ voelt... en omdat Lotte ook een beetje rebels is.

“...de energie van de groep neem je de rest van de dag mee.”


Van maandag t/m donderdag is ze met haar groep ergens buiten te vinden. Als het niet regent tenminste. “Gisteren deden we in park Oog in Al een visualisatie: zonder beperkingen kijken wat je dromen zijn. Vandaag kiezen we de tien belangrijkste loopbaanwaarden.” Op het Domplein scharen de coachees zich steeds aan een kant. Werk je liever alleen of samen? Of ga je voor idealen in plaats van winst?

Op deze manier krijgen de coachees een vaste structuur om werk te zoeken waar ze blij van worden. Lotte: “We bespreken samen de verschillende keuzes en de energie van de groep neem je de rest van de dag mee.”

YES! GEEN WERK’ers kiezen steeds de kant van de loopbaanwaarde die het beste bij ze past.

De voordelen van geen werk
Werkeloos zijn heeft voor- en nadelen. Lotte: “Het grootste risico dat je loopt is je eigenwaarde verliezen.” Als dat eenmaal gebeurt, beland je snel in een vicieuze cirkel “Werkloos zijn vond ik echt verschrikkelijk”, vertelt Lotte. “Maar pas toen ik vrij was kwamen alle ideeën.”

Zonder werk zitten kan dus ook de start zijn van iets prachtig nieuws. “Ruimte voor je passie is eigenlijk het grootste voordeel”, zegt Lotte. Ze wil anderen graag helpen om die ruimte te vinden. “Ik zie zoveel mensen die niet blij zijn met wat ze doen. Als je daar verandering in wil brengen moet je daar tijd voor maken. De wereld ligt dan eigenlijk weer aan je voeten.”

Deelnemers helpen elkaar 'uit de knoop'.

Samen werken is beter dan alleen
Alleen de wereld trotseren is niet voor iedereen weggelegd. De YES! GEEN WERK’ers hebben veel aan elkaar. Ze herkennen elkaars uitdagingen en kunnen hun ervaringen delen. Dat doen ze volop, want een uur na het officiële einde van de sessie zitten ze nog steeds te discussiëren en koffie te drinken. “Ik vraag de volgende dag altijd wie er nog is blijven hangen”, lacht Lotte. “Het is een groepsproces. Veel oefeningen zijn ook zo gemaakt dat de deelnemers elkaar helpen.”

Toch zie je dat Lotte het niet kan laten om zich ermee te ‘bemoeien’. Om de zoveel tijd neemt ze iemand apart om hem of haar verder op weg te krijgen. Zomaar een greep uit een gesprek: “Als je moet kiezen: Je mag anderen wel helpen, maar je mag niets beslissen, of je mag beslissen, maar anderen niet helpen?” Het is maar goed dat de koffie op tafel staat.

De geselecteerde koffieplekjes van YES! GEEN WERK zijn trouwens het resultaat van jaren vooronderzoek door Lotte. “Ik zit soms gewoon graag alleen koffie te drinken en naar mensen te kijken. Heerlijk vind ik dat.” En blijkbaar is dat ook een goede manier om de eigenaars te leren kennen. Soms gaan de cafeetjes zelfs eerder open voor de groep.

In Talud 9 gaat Lotte met de groep aan de slag.

De crux vinden
Een goede koffieplek maakt natuurlijk nog geen goede coach. Lotte heeft de ervaring en de kwaliteiten om haar groepen verder te helpen. Ze gebruikt daarvoor vooral haar intuïtie en ook een grote dosis levens- en coachingervaring. “Ik voel heel goed aan wat iemand nodig heeft om in actie te komen”, zegt Lotte. “Soms is dat de juiste vragen stellen, soms is het iets anders.”

“Ik krijg echt zoveel energie als ik zie dat het kwartje valt bij iemand. Dan stuiter ik helemaal na een gesprek.”


En ‘iets anders’ kan best confronterend zijn. Lotte: “Een slachtofferrol, daar heb ik niet zoveel mee. Je kunt niet alles controleren, maar je kunt wel zelf de regie nemen.” En als dat lukt is de beloning enorm. Ook voor Lotte zelf. “Ik krijg echt zoveel energie als ik zie dat het kwartje valt bij iemand. Dan stuiter ik helemaal na een gesprek.” Hard zijn doet Lotte dus alleen om mensen verder te helpen. “Als je het niet echt wilt, moet je niet bij mij zijn. Dan ben ik erg confronterend, maar dat doe ik uit liefde.”

Wil jij ook met Lotte je passie ontdekken?
Lotte start op de 1e dag van de maand een nieuw coachingstraject voor een nieuwe groep hoogopgeleiden. Er is nog plek in september. In die maand begin je vier ochtenden per week met een groepssessie. Je werkt aan uitdagende opdrachten, leert vertrouwen op jezelf en geeft meer vorm aan de baan die je zoekt.

En dat doe je samen met een enthousiaste coach die haar ‘werk’ al gevonden heeft. “Als ik dit de rest van mijn leven mag doen, dan ben ik een gelukkig mens”, zegt Lotte lachend. “Ik heb een groep die aan zichzelf wil werken. Ik start de dag buiten en daarna heb ik altijd lekkere koffie. Ideaal!”

Wil je ook zo een mooi verhaal met foto's? Neem dan contact op met Steven Bakker van www.detekstenbakker.nl.

2 Comments

  1. BertJan zegt:

    Mooi om van de zijlijn van jouw passie te mogen genieten. Het werkt!
    Xxx
    BJ

  2. Mariette zegt:

    Hey lotte! Wauw wat gaaf om te zien wat voor iets moois je hebt neergezet! Zet hem op en geniet ervan liefs mariette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *