Indebuurt bewerkt
IN DE BUURT – OP WEG NAAR WERK…
27 november 2016
Plaatje moed baan opzeggen
HOE VIND JE MOED JE BAAN OP TE ZEGGEN?
20 augustus 2017

Vrouwen ondernemen: In gesprek met Lotte Kramer

Tekst: Myrthe Claus, vrouweondernemen.nl
Waarom Lotte
Omdat Lotte young professionals begeleidt naar werk waar ze echt blij van worden

Paradepaardje:

YES! Geen werk

Typisch Lotte:
enthousiaste levensgenieter REBELS speels grootse dromer AANPAKKER familie en vrienden avontuurlijk geluk in de kleinste dingen rustige yoga maar ook snel catamaranzeilen samenwonen in Utrecht
In één woord verschrikkelijk! Zo beleefde Lotte Kramer van YES! Geen werk die periode in haar leven zonder werk. Geen werk vinden, onzeker worden, afgewezen worden met weer een knauw voor je zelfvertrouwen tot gevolg. Een negatieve vicieuze cirkel die zij alleen wist te doorbreken door haar mindset te veranderen en weer op zichzelf te leren vertrouwen. Vanuit die ervaring begeleidt zij nu hoger opgeleiden bij het vinden van werk waar hun hart echt naar uit gaat. Zodat ‘werken’ niet langer als ‘werk’ aanvoelt.

Na haar opleiding Arbeids- en Organisatiepsychologie werkte Lotte als projectmanager in het bedrijfsleven bij verschillende kleine en grote bedrijven. Daarnaast coachte ze steeds meer mensen in haar omgeving op het gebied van zelfvertrouwen en werk en startte ze met het geven van trainingen. Deze ervaringen, maar vooral de lessen die zij uit de vele mooie en minder mooie momenten uit haar leven trok, vormen nu samen de basis voor haar ‘YES! Geen werk’.

YES! Geen werk-training
Lotte verzorgt trainingen voor groepen young professionals van 25 tot 40 jaar. Lotte: “Nadenken over de vraag ‘Wat wil ik nou echt in het leven?’, je zelfvertrouwen een boost geven, ontdekken wie je bent en daarvoor gaan staan. Oud zeer helpen verwerken, patronen doorbreken, keuzes maken en ontdekken waar je echt blij van wordt. Om daar uiteindelijk je geld mee te verdienen. Dat is wat ik de groep young professionals breng met YES! Geen werk.”

Haar concept is nieuw: gedurende een korte, intense periode van 3 weken spreekt Lotte 4 dagen in de week ’s ochtends vroeg ergens in Utrecht af met een groepje van maximaal 12 deelnemers. Tijdens elke sessie werken zij aan opdrachten en worden ze gecoacht door Lotte. Elke ochtend sluiten ze het samenzijn af met de lekkerste koffie in de Utrechtse koffietentjes. Daarnaast is er een avondvariant van de training voor mensen die al werken, maar op zoek zijn naar werk waar ze echt blij van worden.

Succesvol eerste jaar
“Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik startte en ik ben er best trots op dat we in die vrij korte tijd al meer dan 100 Young Professionals hebben geholpen met YES! Geen werk. Van alle deelnemers zijn er slechts 2 die nu nog op zoek zijn naar een baan. Verder heeft iedereen, als ondernemer of in dienstverband, werk gevonden waar hun hart ook echt naar uit gaat. ‘Practice what you preach’ is daarbij absoluut van toepassing: ik doe wat ik doe omdat ik anderen vooruit wil helpen. Je zou mijn motto bijna kunnen omschrijven als ‘Kom maar bij mij, zodat je weer de wereld in kan vliegen’. Ik wil met YES! Geen werk een punt creëren, waarvandaan mensen een nieuwe, goed start kunnen maken.”

Reset van YES! Geen werk
“Het eerste jaar is boven verwachting goed verlopen. Ik heb mijn idee goed uitgedacht, zorgde voor de site en mijn marketing en binnen no time stond daar de eerste groep. Terugkijkend is het bizar, maar binnen drie maanden verdiende ik genoeg als ondernemer. Nu ik weet dat de training aanslaat, is de vraag wat mijn volgende stap is. Hoe ik ervoor zorg dat YES! Geen werk interessant blijft.”

“Momenteel verzamel ik professionele trainers en coaches om me heen die ruimte hebben voor nieuwe coachees om zo de trainingen gedeeltelijk uit handen te geven en me te kunnen concentreren op nieuwe projecten. Ik denk er serieus over me niet alleen op particulieren te richten, maar uit te breiden naar het bedrijfsleven. Als je niet op je plek zit, heeft zowel de werkgever als jijzelf als werknemer daar niks aan. Ik heb het idee de trainingen in Amsterdam aan te bieden. Maar ik denk ook na over trainingen in de zon, in een weekendvariant, een training voor ondernemers om met een boost te starten, het bieden van intervisie aan mensen in een baan. Gelukkig heb ik als ondernemer geleerd dingen stap voor stap te doen. Ik focus op één, hoogstens twee nieuwe ideeën per keer om vooruit te kunnen komen.”

Ondernemerschap
“Ik voel me als een vis in het water. Er zitten veel meer aspecten aan ondernemen dan ‘alleen maar’ trainer/coach/psyholoog zijn en ik hou van die afwisseling in het werk. Wat anders is dan verwacht is het ‘alleen doen’; ik kan er in vastlopen als ik dat teveel doe. En de verleiding is erg groot om maar te blijven werken, terwijl ik merk dat ik verder kom als ik genoeg rust inbouw. Juist in rust komt de inspiratie en ben ik efficiënter. Ik ben dankbaar voor waar ik nu sta en als ik dit de rest van mijn leven kan doen, ben ik een gelukkig mens!”

Ervaringen
“Het helpt een netwerk van hulp op te bouwen om je onderneming te laten groeien. Samen kom je verder en krijg je meer voor elkaar. Ik heb ook gemerkt dat het helpt om geld te durven neerleggen voor experts. Mensen die meer ervaring hebben dan jij en waar je van kan leren of die je helpen focussen. Ik vond het moeilijk om dingen uit handen te geven, maar de inspanningen leveren meer op en verwachtingspatronen komen eerder uit.”

“Zo gaat mijn marketing pas echt met sprongen vooruit nu ik me door een expert aan de zijlijn laat adviseren. Sinds ik het geven van trainingen (deels) losgelaten heb, kan ik me focussen op de dingen waar ik energie van krijg: mensen in hun kracht zetten en hun carrière naar een hoger niveau tillen. En omdat ik meer energie heb, kan ik nadenken over de ontwikkeling van mijn bedrijf. Waardoor ik nog meer energie krijg. Een positieve spiraal omhoog dus!”

Gouden tip!


“Begin in het klein zodat je successen ervaart. En begin gewoon! Je hoeft niet gelijk je website, social media en alles op orde te hebben. Werp geen blokkades op die niet nodig zijn. Maar zet jezelf wel groots neer. Dat begint bij jezelf goed te leren kennen. Dat echt voelen en laten doordringen. Vanuit dat gevoel jezelf neerzetten in de wereld en er volledig op vertrouwen dat het goed komt. En creëer een netwerk van onbetaalde en betaalde hulp om je heen. Je kunt leren van mensen die meer ervaring hebben dan jij!”


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *