Vrouwen-ondernemen-foto
VROUWEN ONDERNEMEN – IN GESPREK MET…
2 augustus 2017
De kunst van het leven
DE KUNST VAN HET LEVEN
8 september 2017

HOE VIND JE DE MOED JE BAAN OP TE ZEGGEN?

4 stappen zodat jij weer met plezier naar je werk gaat.

Tekst: Lotte Kramer
Het is zondagavond en je bent aan het koken. De komende week passeert de revue in je gedachten. Morgenochtend begint je werkweek, en als je heel eerlijk bent naar jezelf, heb je geen zin in je werkweek. Je ziet er zelfs tegenop. En dit is niet de eerste week dat je dit gevoel hebt.

Je weet alleen niet hoe je uit deze situatie moet komen. Want als je stopt, wat wil je dan wel gaan doen? En financieel is dat ook niet de beste optie. Maar als je doorgaat in deze situatie ben je ook niet gelukkig. ‘HELP’ is de korte omschrijving :-)

IK GA JE HELPEN. Hieronder neem ik je mee zodat jij de moed hebt om een eerste stap te zetten in de richting waarin je gelukkig bent. Het helpt je om de mogelijkheden te zien. En omdat ik ook hou van doen, zijn het 4 stappen om zelf actief mee aan de slag te gaan. Ik raad je aan om stap voor stap te doen, en pas naar de volgende stap te gaan als je de vorige hebt gezet. Zodat jij straks weer met plezier naar je werk gaat!


Stappen die je moed geven je baan op te zeggen.

Waarschijnlijk heb je veel gedachten en gevoelens in de situatie waarin je nu zit. ‘Hoe ga ik hier ooit uitkomen?’, ‘Ik wil anderen niet teleurstellen’, ‘Misschien moet ik het nog even proberen in mijn huidige baan’, ‘Ik moet niet zo zeuren’. Allemaal gedachten die maken dat je uiteindelijk niks verandert, omdat ze je echte gevoelens overrulen. En daarmee word je uiteindelijk niet gelukkig! Tijd om dat te veranderen en oprecht eerlijk te zijn naar jezelf. Doe je mee?

 1. Urgentie verhogen I We gaan een beetje een gemene stap maken. Ik daag je uit om je helemaal in te leven, dat geeft je het meeste effect. Stel, je blijft in deze situatie zitten en je zou niks veranderen. Hoe is het dan over één jaar? Hoe voel je je dan, hoe ga je naar je werk ’s ochtends, wat gaat er door je heen? En hoe voel je je dan over 5 jaar? Over 10 jaar? En hoe zou je terugkijken op je leven?
  Vervelend hè? Waarom ik dit doe: om de urgentie te verhogen verandering aan te brengen in je leven. En oprecht eerlijk te zijn naar jezelf hoe je het daadwerkelijk in deze situatie voelt.
Nu je (hopelijk) de drang voelt om iets te veranderen, is het is tijd om te gaan voor een (werk)leven waarin jij gelukkig bent. Ben je er klaar voor? JA? Mooi!
Vanaf nu betreed je namelijk een wereld vol mogelijkheden. Een wereld waarin in alles wat jij wil kan. Dus, belemmeringen bestaan niet meer, alleen nog maar gedachten die je helpen. Leuk hè?

 1. Je verlangen I Stel dat alles mogelijk is, hoe ziet jouw ideale wereld er dan uit? Wat zou je het liefste doen? Waar verlang je naar? Je kan het bedenken, je inleven, opschrijven, uittekenen. Wat jij fijn vindt! Bij deze stap is het belangrijk dat je je perfectionisme loslaat. Het is oké als er nu nog niet zoveel bij je opkomt, misschien is het wel de eerste keer dat je dit doet! Al is het maar één ding dat bij je opkomt, dat is een begin. Wat het mooie van deze stap is, is dat het je mind opent, ook de komende weken.
Nu is de vraag: voelt je verlangen mijlenver of eigenlijk best wel dichtbij? Allebei is oké, De kunst is om in mogelijkheden te blijven denken.
We gaan brainstormen. Brainstormen over welke opties je hebt vanuit je huidige baan om een stap dichter bij je verlangen te komen. Dit klinkt als een vrij grote stap, maar we gaan het proberen zo concreet mogelijk te maken. En onthoud: blijf in mogelijkheden denken!

 1. Mogelijkheden I De eerste belangrijke vraag is: weet je al wat je wil, welk werk je echt gelukkig maakt? Is het antwoord nee, brainstorm dan over je stappen de komende periode. Ik geef je aantal ideeën:


 2. De tweede belangrijke vraag is: heb je de tijd en ruimte buiten je huidige baan om dit te ontdekken of te gaan voor dat werk waar jij gelukkig van wordt? Ja: GO! Nee, wat is er mogelijk? Ideeën:

Hoe is het, om al twee stappen te brainstormen? We doen dit voornamelijk om je mind te openen voor de mogelijkheden in de wereld. Want geloof me, de mogelijkheden zijn oneindig.

 1. Het begint bij jou I De komende periode hoef je nog niet precies te weten waar je terecht komt, zolang je maar open staat om te brainstormen met anderen, contacten te leggen en HULP te vragen. Nu is het goed om je te realiseren dat niemand anders dit voor je gaat doen. Dit klinkt als een open deur, maar er gaat niks veranderen totdat JIJ actie onderneemt. Dus, je gaat 3 acties bedenken die jij gaat zetten op korte termijn. Behapbare stappen. Twee dingen zijn belangrijk: maak de actie zo concreet mogelijk (en niet te groot / moeilijk) en zorg dat je je hulpvraag scherp hebt. Zo haal je het meeste uit je stappen.

 2. Stap 1: ...
  Stap 2: ...
  Stap 3: ...

En, heeft het je moed gebracht?

Zo, pfiew, je hebt al behoorlijk wat gedaan! Realiseer je je, dat je al een tijdje in mogelijkheden aan het denken bent? Het doel van de bovenstaande stappen is dat je de vicieuze cirkel waar je inzat (niet gelukkig in werk - niet weten wat ik wil - geen geld om te stoppen - dus, nog steeds niet gelukkig in werk), hebt doorbroken. Dat je een boost en inspiratie hebt gekregen om stappen te nemen.

Zodat jij straks op zondagavond aan het koken bent en kriebels in je buik van geluk hebt, omdat je morgen een te gekke maandag in het vooruitzicht hebt. Dat je bijna niet kan wachten om je maandag te beginnen, laat staan de rest van de week!

Net zoals ik, elke dag weer, jou wil helpen om je te laten stralen en te doen waar je hart naar uitgaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *